Meny Stäng

Ryssen 1719 1930 2019

Vill ni boka en spännande teaterföreställning om rysshärjningarna till i sommar? Nedan finns en beskrivning av teater Ryssen 1719 1930 2019, skriven av Claes Fellbom. För bokning, kontakta Claes (kontaktuppgifter nedan) och hör gärna av er till oss så kan vi lägga in ert evenemang i vårt kalendarium.

RYSSEN
1719
1930
2019

Föreningen KONST&KULTUR Djurö Stavsnäs, har sedan ett år tillbaka arbetat med detta projekt: En teaterpjäs som skildrar Sveriges förhållande till Ryssland under tre olika tidsepoker. Idén kom förstås av att det är exakt 300 år sedan den ryska invasionen av skärgården sommaren 1719.

När vi började forska om denna händelse upplevde vi nästan direkt att vi skulle kunna åstadkomma en djupare förståelse för helheten om det inte bara handlade om brännandet av skärgården 1719. År 1930 reste exempelvis många svenskar till dåvarande Sovjetunionen för att hjälpa till att bygga ”paradisstaten”. Dessa kom mest från samma område nämligen Kiruna. Därför kallas de för ”Kirunasvenskarna”. Och alla vet att det inte precis var något paradis som mötte dem, utan snarare ett rent helvete som i värsta fall kunde sluta med svält, avrättning, eller deportation till Sibirien.

Vår relation till Ryssland idag är ju av ett helt annat slag. Ingen direkt invasion, inga bränningar, ingen deportation. Istället ser vi Ryssland som en smygande inkräktare vilken exempelvis visar sig i form av propaganda på nätet, infiltration av viktiga samhällsfunktioner och ständiga kränkningar av vårt luftrum.

Vi berättar således i pjäsen om hur den fientliga relationen till Ryssland har utvecklats under 300 år.

Kort resumé av pjäsen: Cyberexperten Astrid Trapper arbetar inom säkerhetspolisen med att jaga ryska troll på nätet. Hon får besök av en man som påstår sig vara hennes släkting, men Astrid blir misstänksam. Då hugger mannen tag i henne och släpar henne bort. Bort genom tid och rum. Astrid hamnar i skärgården 300 år tillbaka i tiden. Parallellt berättas om en familj som cyklar från Kiruna till det sovjetiska Karelen för att där söka den stora lyckan. Vad som händer med dem där och fortsättningen i skärgården och till sist tillbaka till 2019 är en mycket spännande och dramatisk berättelse, men som även innehåller en hel del humor.

Pjäsen spelas av sju skådespelare som alla varit med i tidigare teateruppsättningar, varför de närmast kan betraktas som professionella.

Claes Fellbom
professor em
konstnärlig ledare

För bokning och mer information: interpretation@telia.com


Sidan uppdaterad 2019-05-21.