Meny Stäng

Föredrag av Gunnar Lind på Sjöhistoriska museet

I sommar har det gått 300 år sedan den ryska flottan anföll Stockholms skärgård med 200 fartyg och 20 000 soldater.

Närmare tusen gårdar och hem brändes ner till grunden. Många skärgårdsbor blev tillfångatagna, misshandlade, torterade och våldtagna. Upp emot 10 000 blev hemlösa och utblottade. Samtidigt som huvudstaden och det svenska försvaret såg på.

Inför 300-årsminnet har Gunnar Lind gett ut boken Brända hemman i Roslagen som ger hela berättelsen. Kom på föredraget och hör honom berätta vad som hände, ö för ö, gård för gård. Brända hemman är en uppslagsbok om när skärgården brändes. Men lika mycket en skildring av livet i skärgården förr och vad som har format den skärgård vi har idag.

 

Gunnar Lind, bosatt i Gustavsberg, har under många år samlat material till boken, besökt öarna, tagit del av arkivens uppteckningar och handlingar liksom all den litteratur som finns, samtalat med äldre skärgårdsbor. Han arbetar vidare med en andra volym av “Brända hemman”.

——————————————————

Det är begränsat antal platser till kvällsföredragen och föranmälan krävs. Vänligen skicka anmalän till evenemang.sm@smtm.se. Uppge för- och efternamn på varje person som ska komma.


Datum

12 Nov 19

Tid

18:00

Mer info

Läs mer
Sjöhistoriska museet

Platser

Sjöhistoriska museet
Djurgårdsbrunnsvägen 24, 115 27 Stockholm
Kategori
Sjöhistoriska museet

Arrangör

Sjöhistoriska museet
Telefon
08-519 549 00
E-post
sjohistoriska@maritima.se
Webbplats
https://www.sjohistoriska.se/
Mer information